8630 Balatonboglár, Klapka utca 33.

Telefonszám:

+36 85/550-180

Az alapanyag

Material

Alig néhányan vannak tisztában a beton képességeivel, a sokoldalúságával és a természetességével. Exkluzív STEIN+DESIGN termékeink okkal készültek betonból: ez az anyag végtelen sokféle módon formálható. Ellenálló, tartós, szépsége időtlen és kívül-belül természetes ásványi anyagokból áll.

Beton és természetes kőzet


Termékeink nagyrészt értékes, színes természetes kőzúzalékból és homokból állnak. Ebből adódik sokoldalú megmunkálhatóságuk: felületük csiszolható, szórható és mosható - mindez számos lehetőséget ad a felületképzésre. Nedvesen is nagyfokú csúszásmentességet és lépésállóságot biztosít.


Beton és szín


A beton a természetes anyagok mellett cementet, vizet, valamint - a színezett termékek esetén színezőanyagot tartalmaz. Szín-, és szerkezeti különbségek a zúzalék, vagy a cement természetessége miatt keletkezhetnek, másrészt a színezőanyagként használt fagy-, és UV-sugárzás álló vasoxid szintén okozhat színeltérést. Különböző termékcsoportok eltérő gyártási folyamata, valamint megmunkálási ideje következtében előfordulhatnak kisebb színeltérések, azonban ezek is kihangsúlyozzák köveink természetes jellegét.


Az időjárás, valamint a felület igénybevételének kö-szönhetően az idő folyamán a burkolat felülete változik, homogénebbé válik. Ez a természetes "patina" teszi még "nemesebbé" a terméket.


Tipp: atraktív színjáték és egyenletes felület elérése érdekében ügyeljen arra, hogy a lerakásakor egyszerre több raklapról használjanak terméket.
A fent említett okok miatt a színeltérések technikailag nem elkerülhetők, ezek azonban nem befolyásolják a SEMMELROCK-termékek minőségét, így nem szolgálhatnak reklamáció alapjául!


Beton és környezet


A beton természetes anyagokból készül, s ennek megfelelően természetesen viselkedik. Ez annyit tesz, hogy melegben kissé tágul, hidegben pedig összehúzódik. Az időjárástól, valamint az igénybevételtől függően simának, vagy érdesnek látszik és a szennyeződésekre is reagál. Emellett idegen eredetű részecskék (pl. nedves lomb, virágpor, cserép, gyümölcs, grillről származó zsiradék) pontszerű elszíneződéseket idézhetnek elő, melyek az időjárási viszonyok között ismét eltűnnek.
Különböző fémtárgyak okozta visszamaradó szennyeződések a szakkereskedésekben kapható speciális tisztítószerekkel eltávolíthatók.
Ügyeljen arra, hogy a színezett betonfelszínek az időjárási viszonyok, valamint a használat következtében szennyeződhetnek és horzsolásnyomok keletkezhetnek, melyek szín, valamint az optikai megjelenés változását okozzák.


Elszíneződések


Egyes esetekben az időjárási és környezeti hatások a felszín sárga, ill. barna elszíneződéséhez vezethetnek. Mivel ezen elszíneződések kialakulása nem kerülhető el, erre vonatkozó reklamációt nem fogadunk el.


Mészkivirágzások


A betonon alkalmanként képződő világos foltok, avagy szürke fátyol esetében úgynevezett mészkivirágzásról van szó. Ezek technikailag elkerülhetetlenek és az időjárási változások, valamint a használat következtében különböző erősségűek. Amennyiben a felületen ez optikailag zavaró, a felület lesúrolása savas tisztítószer segítségével lehetséges.


A kivirágzás természetes folyamat, minden kő esetén előfordul. A természetes kövekkel ellentétben a beton esetében előforduló kivirágzások kivétel nélkül kezelhetők SEMMELROCK mész- és cementeltávolítóval. A belsőleg hidrofobizált termékek kivirágzás-védelemmel ellátottak. (További információ a 8. oldalon).


Élelhelyezés


A minimálfugával fektetett térköveken, lapokon, illetve melyek felszíne nem megfelelő teherbírású, - főként rázkódás végett - az élek túlterheltté válhatnak, melynek a beton sem tud ellenálni. Ennek következtében élrepedés keletkezhet, mely nem gyártási hibából, hanem a nem megfelelő beépítésből származik.


Reklamáció


Átvételkor, valamint a beépítést megelőzően vizsgálja át a köveket. Amennyiben megállapítható bármilyen minőségi kifogás, úgy beépítés előtt reklamációval élhet. Megalapozott reklamáció esetén kizárólag az általunk gyártott termékeket áll módunkban cserélni. A lerakási költség nem elszámolható.


Minőség


A gyártás során keletkezett eltérések nem jelentenek semmiféle hibát, avagy minőségeltérést, amennyiben az MSZ EN 1338, MSZ EN 1339, MSZ EN 1340 szabványokban szabályozott értékeken belül mozognak. A tervezési és beépítési irányértékeket a mindenkori lokális adottságokra kell alkalmazni.